web-console-01

Memasang Arahan Shell Dengan Webconsole

Salam 1 Malaysia Dan Salam Buat Semua…

Pada entri pada kali ini adalah berkenaan dengan shell tujuannya adalah kemudahan untuk meng “execute” arahan shell pada server daripada web browser sebagai contohnya Firefox, Iceweasel, Chrome, Chromium dan juga Opera.

Aplikasi Web Conosle lebih dikenali dengan pengunaannya sebagai web-based aplication dengan menggunakan PHP scripting language yang dibangunkan oleh Nikolay Kovalev secara Opensource.

Aplikasi web console adalah sangat ringan dan cepat dimana ia tidak perlu melibatkan dengan apa-apa pengunaan database contohnya seperti MySQL malah dapat terus dipasang segera pada webserver anda hanya dalam masa 3 minit.

Edit dan isikan maklumat anda seperti username dan password kemudian muat naik ke server anda dan itu saja yang hanya diperlukan dengan syarat webserver anda boleh menggunakan PHP.

Selain rupa bentuk yang mudah dan senang difahami keadaan dan keupayaannya juga seolah- olah hampir serupa seperti shell terminal yang sebenar. Anda juga boleh memasangnya pada shared webhosting anda.

Facebook Comments
It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

About alderson

AKA Pseudo

Comments are closed.
Asia/Jerusalem : 09:57:06America/New_York : 02:57:06Asia/Tokyo : 16:57:06Asia/Kuala_Lumpur : 15:57:06